10 Kasım 2013  PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 28817

YÖNETMELİK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN KONTROLÜ

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1  25/11/2006 tarihli ve 26357 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

a) Bu Yönetmelik 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 8, 11 ve 12 nci maddeleri ile 29/6/2011 tarihli ve 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (i) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 2  Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin (b) ve (n) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

b) Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığını,

n) Taşıma lisansıÖmrünü tamamlamış lastik taşımacılığı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin firma ve araçları için alması gereken belgeyi,

MADDE 3  Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (f), (g) ve (ğ) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

f) Lastik tamirhaneleri, kaplamacılar, perakende satış noktaları, oto sanayi ve benzeri yerlerde ömrünü tamamlamış lastikler açık alanda biriktirilemez. Biriktirme yerlerinde yangına ve sivrisinek, fare gibi zararlılarıüremesine karşı önlem alınır. ÖTLler taşıma lisanslı araçlara teslim edilinceye kadar en fazla altmış gün bu yerlerde muhafaza edilebilir.

g) ÖTL üreticisi, aracının lastiklerini değiştirdiğinde eski lastiklerini, lastik dağıtımını ve satışını yapan işletmelere veya taşıma lisanslı araçlara teslim eder.

ğÖTLler taşıma lisanslı araçlara bedelsiz olarak teslim edilir. ÖTLlerin taşıma lisanslı araçlar dışında taşınması  yasaktır.

MADDE 4  Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

c) Çevre ve şehircilik il müdürlüklerinden gelen aylık raporları değerlendirmek, izin, tesis kapatma onayı gibi her türlü bildirimi almak ve gerekli denetimleri yapmakla,

MADDE 5  Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin başlığında yer alan “İçevre ve orman müdürlüklerinin görev ve yetkileri ibaresi “Çevre ve şehircilik il müdürlüklerinin görev ve yetkileri şeklinde,  madde metninde geçen il çevre ve orman müdürlükleri ibaresi “çevre ve şehircilik il müdürlükleri şeklinde ve  (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (e) bendi eklenmiştir.

b) Mücavir alan dışında, ÖTL üreticilerinin ÖTLleri açık alanda biriktirmesini önlemekle, bunların taşıma lisanslı araçlara teslim edilmesini sağlatmakla,

e) Sınırları içinde kayıtlı olan ve ömrünü tamamlamış lastik taşınması hususunda faaliyet gösterecek araçlara ve firmalarına taşıma lisansı vermekle ve faaliyetlerini denetlemekle, lisans verilen araç ve firmaları Bakanlığa bildirmekle,

MADDE 6  Aynı Yönetmeliğin 8 nci maddesinin (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

d) Denetimlerde, ÖTLlerin yasal olmayan yollarla taşındığının, izinsiz geçici depolandığının, çevre lisansı olmadan geri kazanıldığı ve bertaraf edildiğinin tespiti halinde, durumu tespit tutanağı ile çevre ve şehircilik il müdürlüğüne bildirmekle,

MADDE 7  Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(2) Teknik açıdan kaplamaya uygun bulunmayan lastik karkasları, taşıma lisanslı araç dışında hiçbir kişi veya kuruluşa, hiçbir amaçla verilemez. Kaplama faaliyeti esnasında ortaya çıkan atıklar türlerine uygun olarak bertaraf ettirilmesi kaplamacıların yükümlülüğündedir.

MADDE 8  Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

b) Taşıma lisanslı araçlar ve ulusal atık taşıma formuyla getirilmeyen ÖTLleri tesise kabul etmemekle,

MADDE 9  Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 10  Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin (b), (c) ve (d) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

b) Bu Yönetmeliğin 21 inci maddesine göre geçici depolama alanı için çevre ve şehircilik il müdürlüğünden izin almakla,

c) ÖTLlerin taşıma lisanslı araçlar ile taşınmasını sağlamakla,

d) Toplanan, geri kazanıma ve bertarafa gönderilen ÖTL miktarları için kayıt tutmakla, bunları her ay çevre ve şehircilik il müdürlüğüne rapor etmekle,

MADDE 11  Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ömrünü tamamlamış lastiklerin taşınması

MADDE 14  (1) Ömrünü tamamlamış lastik taşıma araçları için taşıma lisansı alınması zorunludur. Ömrünü tamamlamış lastik taşıma lisansı alınmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça diğer düzenleyici işlemler ile belirlenir.

MADDE 12  Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 21  (1) Geçici depolama tesisi işletecek gerçek veya tüzel kişiler, bu Yönetmeliğin 13, 15 ve 16 ncı maddelerinde belirtilen hükümlere uygun olarak çevre ve şehircilik il müdürlüğünden izin almak zorundadır. Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen lastik tamirhaneleri, kaplamacılar, perakende satış noktaları, oto sanayi ve benzeri işletmelerin ÖTL biriktirme yerleri için çevre ve şehircilik il müdürlüğünden izin alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

MADDE 13  Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(3) Enerji geri kazanımı amaçlı uygulamalarda 6/10/2010 tarihli ve 27721 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik esasları uygulanır.

MADDE 14  Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(1) Çevre ve şehircilik il müdürlüğünce yapılan denetimlerde depolama alanlarının izne uygun olarak çalıştırılmadığı, mevzuatta istenen şartların yerine getirilmediğinin tespit edilmesi halinde işletmeye, tespit edilen aksaklığın giderilmesi için, aksaklığıönemine ve kaynağına göre iki ay ile altı ay arasında süre verilir. Bu süre sonunda yapılan kontrollerde aksaklığın devam ettiği tespit edilirse, bu Yönetmeliğin 25 inci maddesi hükmü uygulanarak, işletmenin geçici depolama izni iptal edilir. Aksaklığı giderilen işletmenin yeniden geçici depolama izni alabilmesi için bu Yönetmeliğin 21 inci maddesine göre çevre ve şehircilik il müdürlüğüne müracaat etmesi zorunludur.

MADDE 15  Aynı Yönetmeliğin Geçici 1, Geçici 2 ve Geçici 3 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 16  Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 28  (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.

MADDE 17  Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 18  Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.